Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv

DIÓ-foglalkozás a Cnesa keretében

Ők a mi kis tehetségeink!

DIÓ-foglalkozás a Cnesa keretében

2018 szeptemberében DIÓ – képzőművészeti tehetséggondozás Magyarkanizsán címmel 64 órás képzőművészeti tehetséggondozó programot indított általános iskolás korú gyermekek számára a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény.

A több mint 60 órás, tanórán kívüli, élmény- és alkotásközpontú program egész iskolaéven tart, és azok a gyermekek kaptak rá meghívást, akik különféle képzőművészeti versenyeken kiemelkedő helyezést értek el.

A résztvevők a foglalkozások során megismerkednek a természetes anyagokkal (agyag, föld, sár), és gyakorolják a legismertebb és legkedveltebb technikákat (vízfestés, ceruzarajz, gipsz).

A projekt célja a gyermekek ismereteinek bővítése, alkotóvágyuk elmélyítése, látókörük szélesítése. A gyermekek számára a legfontosabb az önállóan végzett munka öröme, ami által ők maguk is fejlődnek. Az anyagismereten keresztül a saját, befejezett alkotásig jutnak el, miközben a gyermek tanul, tapasztal és új utakat fedez fel. A lényeg a gyermeki alkotóerő, kreativitás fejlesztése, a résztvevők személyes, önismereti fejlődése, érdeklődésük felkeltése a képzőművészeti ágak iránt, továbbá természeti és környezeti nevelés.

A program voltaképpen általános fejlesztés: kézügyesség, látásmód, koncentráció a gyakorlat során, amiből kiderül, melyik gyermek miben nyilvánul meg tehetségesként, mi az erős oldala. Ezután irányított foglalkozásként fejlesztjük a készségeket és kompetenciákat.

A program vezetője Csobanov Márta, a meghívott előadók pedig Tandi Andrea és Német Balázs.

A foglalkozások alkalmával létrehozott alkotásokból 2019 májusában kiállítás nyílik a Dobó Tihamér Képtárban, amikor a programról készült rövidfilm is bemutatásra kerül.

A DIÓ-műhelymunka támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Programon keresztül.