© Cnesa
Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv
Dobó Tihamér Képtár

Az első magyarkanizsai képtárnak már a neve is jelzi, hogy erős szálakkal kívánunk kötődni a néhai Dobó Tihamér – Cigonya szellemiségéhez.

Egyrészt tisztelegni szeretnénk a városunkban valaha élt legnagyobb festő-grafikus emlékének, akinek tragikus élete egybefonódott a régiónk történelmével és az itt élő közösségünk, a szikes Járás és a Tisza folyó közé ékelődött bácskai emberek sorsával.

Másrészt folytatni akarjuk az örökségként reánk hagyott értéket teremtő, a mélyből és a magasból egyaránt merítő szándékot, és féltő szeretettel tovább szeretnénk gondolni azt az emberi és művészi minőséget, amit Dobó – kanizsaiként és képzőművészként - egyaránt megalkuvás nélkül mindenkoron vállalt.

Mondanivalóját tekintve most éppen egy meglehetősen sekélyes korban élünk, amikor divat a középszerűség, a tetszelgés, a hivalkodás. Önmutogató a társadalom, híján a hagyománynak, az erkölcsiségnek. Miért lenne ez másképpen a művészetben?

Ezért a képtárunk feladatának érzi, hogy összegyűjtsön, bemutasson és számon tartson minden olyan alkotót, akiket még az a tisztaság és megalkuvás nélküli akarat jellemez, melynek révén megcsillan az igazi művészet, annak minden tanító-nevelő erejével, üzenetével együtt.
A tárlatainkon kiállított képzőművészeti alkotások minden vonatkozásban egy bevallottan igényes, a világ és az egyetemes emberi lét alapkérdéseire pontos válaszokat fogalmazó szándéktól vezérelt elv szerint mutatkoznak be a magyarkanizsai közönségnek.

Két ország határán, vegyes környezetben mi más is lehetne a célunk, mint a Szerbiában és Magyarországon élő és alkotók-képzőművészeknek lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a Tisza menti régió közössége előtt tehetségük és opusuk illő módon jelenjék meg.

A Dobó Tihamér Képtár rendszeresen teret ad különféle összművészeti rendezvényeknek, performanszoknak, filmes esteknek és művészettörténeti vagy művelődéstörténeti előadásoknak egyaránt.

kep1

kep2

Nyitvatartás:
Hétfő - szerda: 9-15h,
Csütörtök - péntek: 13-19h